+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Miért jó új közösségbe kerülni?

A szeptemberi iskolakezdés élménye szerintem még a felnőttekben is benne maradt, ha van épp iskoláskorú gyereke, ha nincs. Ez valahogy mindig is a változás, valami új kezdete volt. A nyári három hónapban sok mindent történt. Van aki nőtt 20 centit egy nyár alatt (na ez engem soha nem fenyegetett), van aki nőiesebb lett, van akinek megjött a bátorsága bizonyos dolgokhoz, de olyan is van, hogy látszólag semmi nem történt, aztán mégis.

Mindig is volt, és lesz, olyan ember, aki a régi környezetében nem tud „változni” vagy változtatni. Nekik viszont remek lehetőség az új közösség.

Szeptember 1-jén sokan kezdenek új intézményben. Legyen az általános-, közép-, vagy főiskola tiszta lappal indulhatnak. Úgy mutatkozhatnak be, ahogy nekik jól esik, olyan arcunkat mutathatják, ami már régen érlelődik bennük, de eddig nem merték megmutatni.

Nekem is van egy személyes sztorim. Általános iskolás koromban, kemény 8 évig „Kicsi”-nek szólítottak. Nem is értem miért 🙂 de még a tanárok is. Persze ez nagyon aranyos, meg kedves volt, soha nem gúnyos, de azért meghatározta az akkori éveimet. Hiába próbáltam 6.körül elhagyni ezt a becenevet, egyszerűen nem ment. Viszont középiskolába kerülve meg tudtam lépni. Ott már keresztnevemen mutatkoztam be és sikerült elhagynom az általános iskolás „Kicsit”. Kis lépés volt az emberiségnek, óriási lépés nekem.

De akár egy új munkahelyre kerülés is lehet a változtatás helye. Ha az előző munkahelyeden, te voltál, akire mindent is rábíztak, mert te úgy is megcsinálod, te voltál az aki, mindenkinek mindent beszerzett, aki minden szabadidejét feláldozta a többiekért. Szóval, ha nem sikerült a régi helyen határt szabnod, akkor először gondolkozz el rajta, miért is tetted mind ezt? Ha segítségre van szükséged a feltárásban, keress bizalommal, de ha már megtetted a lépést és eljöttél onnan, akkor tudnod kell, hogy attól, mert a környezet változik, te még nem biztos, hogy fogsz, viszont egy remek lehetőség az új helyzet arra, hogy határozottabb, erősebb legyél és új szokásokat vezess be. A hosszú évek alatt berögzült dolgok, nem tűnnek el egy csapásra. Nyilván egy névváltoztatás egyszerűbb, de a szokások és a viselkedés megváltoztatása nehezebb ügy.