+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Szeretnék egy kis segítséget adni az olvasóimnak, hogy kiigazodjanak a segítő szakmák közötti útvesztőben. Elég nagy bizonytalanságot érzek ezen a területen, ezért egy interjú sorozatot indítok, ahol szakemberek válaszolnak mikor, kihez érdemes fordulni, miben tudnak segíteni, milyen kompetencia határaik vannak.

A sorozatban szerepelni fog: pszichiáter, pszichológus, személyiségfejlesztő, coach.

Remélem hasznosnak találjátok.

A második részben Dr. Balogh Judit gyermekpszichiáter segít jobban megérteni munkájának alapjait.

Kecskés Ildikó: Ki lehet pszichiáter ma Magyarországon? Milyen képzettség szükséges ehhez?

Dr. Balogh Judit: A pszichiáter (Magyarországon) valamely orvostudományi egyetem általános orvostudományi karán végzett olyan szakember, aki a hatéves alapképzés elvégzése után pszichiátriai szakirányra szakosodott. Az orvosi egyetem befejezése után van lehetőség pszichiátriai szakorvosi képzésben részt venni. Ez egy 5 éves képzés, rendszeres, havi gyakoriságú elméleti képzéssel, pszichiátriai osztályon történő rezidens orvosi munkával illetve különböző osztályokon (pl. sürgősségi, rehabilitációs, belgyógyászati, stb.) való rövidebb gyakorlatokkal. Ebben az időszakban a rezidens orvos csak pszichiáter szakorvosi felügyelet mellett dolgozhat. A képzés befejeztével a sikeres pszichiátriai szakvizsga után válik pszichiáter szakorvossá.

KI: Hogyan definiálnád a pszichiátert?

BJ: A pszichiáter a lelki betegségek biológiai alapjaival foglalkozó orvos. Alapvetően az idegrendszeri átvivőanyagok (ún. neurotranszmitterek) módosulásait célozza meg a pszichés zavarok kezelésében. A gyógyítás alapja pszichiátriai szempontból tehát a jól megalapozott diagnózis, eszköze pedig általában különféle gyógyszerek felírása. 

Pszichiáter szakorvos csak valamilyen pszichoterápiás módszerben való képzettség és pszichoterapeuta szakvizsga megszerzése után végezhet pszichoterápiát (ugyan úgy, ahogy a pszichológus alapvégzettségű szakemberek is). Működési terület: gyermek- és ifjúságpszichiátria, felnőtt pszichiátria, neuropszichiátria, igazságügyi pszichiátria.

KI: Miben tud segíteni, milyen jogosultságai vannak?

BJ: A pszichiáter a gyógyszerek felírása mellett a betegek intézményrendszerbe való fogadását végzi, mentális státuszt készít, betegségkategóriába sorol valamely nemzetközileg elfogadott diagnosztikus rendszer (pl. BNO, vagy DSM-V) alapján, illetve pszichoterápiás képesítés megléte esetén gyógyító kapcsolatba lép a betegekkel.

KI: Hogyan tudja eldönteni a kliens, hogy a segítő szakmán belül kihez forduljon?

BJ: Pszichés problémák esetén pszichiáter szakorvoshoz és/vagy pszichoterapeutához, klinikai szakpszichológushoz fordulhatunk. A választás függ a probléma súlyosságától, jellegétől és attól, hogy mennyire visel meg minket, mennyire van jelen mindennapjainkban.

A pszichiáter egy szakorvos, aki a diagnózis felállítása után elsősorban a megfelelő gyógyszeres terápia beállításával végzi a munkáját. A gyógyszeres kezelés a tünetek csökkentését célozza. Súlyos pszichés problémák esetén szükség van gyógyszeres kezelésre, bizonyos esetekben a kórházi tartózkodás is elkerülhetetlen. Főként azokban az esetekben kerül sor erre, amikor a betegnek nincs, vagy csak részleges a betegségbelátása, problémáit leginkább a környezete, elsősorban a családtagok észlelik.

Fontos tudni azonban, hogy a gyógyszeres kezelés középpontjában csak a tünet áll (alvászavar, szorongás, levert hangulat stb.), a kezelés a tünet keletkezésének hátterében meghúzódó okokra nem terjed ki. Ezért sokszor az állapotjavulás fenntartása csak tartós gyógyszeres kezeléssel érhető el. A tünetek kialakulásában szerepet játszó élethelyzet, kiváltó problémák vagy személyiségtényezők pedig a pszichoterápia fókuszába tartoznak.

A cikk a SopronMedia gondozásában jelent meg.

Készítette: Kecskés Ildi
Hamarosan érkezik az Útmutató, a segítő szakmák közötti eligazodáshoz III. része.