+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Szeretnék egy kis segítséget adni az olvasóimnak, hogy kiigazodjanak a segítő szakmák közötti útvesztőben. Elég nagy bizonytalanságot érzek ezen a területen, ezért egy interjú sorozatot indítok, ahol szakemberek válaszolnak mikor, kihez érdemes fordulni, miben tudnak segíteni, milyen kompetencia határaik vannak. A sorozatban szerepelni fog: pszichiáter, pszichológus, személyiségfejlesztő, coach. Remélem hasznosnak találjátok.

Az első részben Tóth Gusztáv life coach segítségével kapunk betekintést a manapság már egyre népszerűbb, de még mindig nem eléggé ismert coaching területére.

Kecskés Ildikó: Ki lehet coach ma Magyarországon? Milyen képzettség szükséges ehhez?

Tóth Gusztáv: Nagyon nehéz erre a jelenlegi helyzetben válaszolni. Az utóbbi egy évben megalkotott jogszabályok nem érték el azt a hatást amiért létrehozták őket. A jogalkotók pont ezt szerették volna keretek közé szorítani, nevezetesen azt, hogy ki nevezheti coach-nak magát, és hol vannak a kompetencia határok. Egyes jogászok szigorú jogértelmezése szerint, csak a felsőfokú intézményben megszerzett coach diploma tulajdonosai tekinthetik magukat coach-nak. Tény az, hogy jelenleg akkreditált és nem akkreditált tanfolyamon, illetve felsőoktatásban lehet ezt a segítő szakmát tanulni.

KI: Hogyan definiálnád a coach-ot?
TG:
A coach a coaching módszerével segít azoknak az embereknek, akik az életük minőségi javítására, nézőpont váltásra vágynak, problémával, kihívással kerülnek szembe, de úgy érzik, egyedül nem megy. 

Közös munkájuk eredményeképp a kliensek elérik céljaikat, a vágyott állapotot, amit képesek lesznek a továbbiakban önállóan fenntartani. Együttműködésük következtében erősödik az önbizalom, önszeretet és önbecsülés egyaránt. Fontos hangsúlyozni, hogy a coach nem ad tanácsot, hanem a coaching nagyon széles eszköztárát felhasználva a segíti hozzá a klienst a saját maga megoldásához.

KI: Miben tud segíteni a coach?
TG:
Nagyon széles a skála. Manapság már a klasszikus magánéleti (life coaching) és üzleti (business coaching) is tovább tagolódott, és jelenleg már a coach-ok is specializálódtak egyes területekre, mint pl a sport, karrier, burnout, konfliktus kezelés, stressz, párkapcsolat, gyász, stb.

KI: A coach kivel, illetve milyen típusú megkeresésekkel foglalkozhat?
TG: Kizárólag mentálisan, lelkileg egészséges emberekkel. A coaching nem terápia, nem tréning és nem tanácsadás. Személy szerint fontosnak tartom azt, hogy a hozzám forduló személyek, magukénak érezzék a következő gondolatot:
„Kérem és elfogadom a segítséget”.
Ha valaki belső indíttatásból keres az az igazi. Többször előfordult, hogy házastársának, testvérének kívánt segíteni coaching folyamattal valaki. Természetesen az ilyen magbízást nem lehet elvállalni.

KI: Hogyan tudja eldönteni a kliens, hogy milyen típusú segítségre van szüksége, melyik szakemberhez forduljon?
TG: Itt nagyon fontosak a kompetencia határok. A coach-ok többsége kapcsolatban áll pszichológus szakemberrel, és amint azt érzi, hogy a kliens nem az ő kompetenciája határain belül van, átirányítja hozzá. Talán az is fontos lehet, hogy milyen szempontok alapján válasszunk magunknak coach-ot. Ha figyelembe vesszük azt a lehetőséget, hogy a személyes coaching folyamat egy ún. nulladik találkozóval kezdődik, ami kötelezettségektől mentes és nem kerül pénzbe, akkor máris könnyebben lehet megkezdeni ezt a folyamatot. Ezt megelőzheti egy „kutatómunka”, ami arra irányul, hogy a kliens megnézi a coach honlapját, facebook oldalát, fényképét, munkamódszereit, amennyiben ezek megtalálhatóak. Érdemes a coach gyűjtő oldalakat is használni, mert itt csak olyan kollégák vannak fent, akik tényleg rendelkeznek ez irányú végzettséggel. Bátran élni kell az ingyenes első konzultáció lehetőségével! Vannak szakterületek, amelyeket szintén érdemes figyelni, hogy egybevág-e az adott problémával. Ne felejtsük ki a személyes ajánlásokat sem, de ez egy kétélű dolog: aki jó volt az ismerősömnek, barátomnak, az nem biztos, hogy nekem is szimpatikus és megfelel. Szummázva az eddigieket a legfontosabb, hogy bizalommal tudunk-e fordulni ahhoz a coachoz, akit választottunk. Hiszen ez egy bizalmi viszony lesz kettőjük között.

A cikk a SopronMedia gondozásában jelent meg.

Készítette Kecskés Ildi

Hamarosan érkezik az Útmutató, a segítő szakmák közötti eligazodáshoz II. része.