+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Már csak napok kérdése és vége a tanévnek. Ez sokunk számára egy fontos dátum. Gyerekként legalább annyira vártuk, mint most szülőként ÁCIÓ…KÁCIÓ…AKÁCIÓ….VAKÁCIÓ!

De mit hoznak a nyári hónapok, amit annyira várunk?

A napsütéses, strandolós lángos, fagyi és dinnye evős napok és rozéfröccsös esténken kívül valami mást is.

Egyrészről hosszabbak a nappalok, ami azt az érzetet kelti, hogy mennyi minden belefér egy napba. Reggel is könnyebben megy az ébredés, mert világos van és az idő is kellemes, friss. Jobb a közérzetünk. Ilyenkor veszünk ki hosszabb szabadságot, amit egész évben tervezgetünk. A kötelezettségek a gyerekek részéről csökkennek, ezáltal a stressz is mérséklődik, ami pozitívan hat az egész családra.

Amire azonban érdemes tudatosan készülni, hogy valóban felhőtlen nyarunk legyen

  • az hogy hosszabbak a nappalok nem jelenti azt, hogy hosszútávon kevesebb alvással is elvagyunk. Érdemes most is odafigyelni a megfelelő mennyiségű pihenésre.
  • Ha lazábbra is tervezzük a napokat, akkor is fontos valamilyen struktúrát adni neki, hogy ne folyjanak el a napok, hetek.
  • Családi kupaktanács keretein belül beszéljük meg ki mit szeretne a nyáron és lehetőségekhez mérten betervezni, hogy kicsit mindenki vágya teljesüljön.
  • Ne frusztráljuk túl magunkat a nyaraláson azzal, hogy majd most lesz idő két-három gyerek mellett kiolvasni azt a tucat könyvet, amit egész évben kerülgettünk.
  • Ha a gyerek kapott nyári olvasmányt, akkor érdemes vele megbeszélni, hogy azt milyen stratégia szerint fogja feldolgozni. Mindennap egy kicsit, vagy egy héten egyszer, vagy majd csak augusztusban…de a lényeg a közös megbeszélés, mert akkor ahhoz tudja tartani magát.
  • A nyári alak, télen készül szokták mondani a személyi edzők, de azért figyeljünk, hogy a nyár csábítása a friss gyümölcsök, fagyalaltok, koktélok az élvezeten túl a hátsónkat is növelik.

Egy szónak is száz a vége, élvezzük ki ezt a három hónapot, ha már legtöbbünk egész évben erre készült.