+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Már a nevében is benne van párkapcsolat, hogy itt bizony két ember közös együttműködéséről van szó. Hiába akarja az egyik, ha nem akarja a másik. Kapcsolatban élő embereknél, ez a fajta minőség kihat az élet szinte minden területére. Ha itt kilóg a lóláb, az befolyásolja a teljesítményt máshol is. Az idilli időszak után, viszonylag hamar rájön az ember, hogy a másikat megváltoztatni nem lehet. Az létezik, hogy az egyik hatására változik a másik, de olyan, hogy megváltoztatni, ha a másik azt nem akarja, na az nem megy.

Már pedig a hosszú évek, hosszú együttműködést kívánnak. Ott vannak az élet teljesen természetes krízis állapotai, melyek elkerülhetetlenek, mint például a gyerekszületés, nagyszülők elvesztése, de ott vannak a váratlan események is, mint például egy munkahely elvesztése, vagy egy baleset. Egy kapcsolat nem működik magától, abba rengeteg energiát kell beletenni.

Na de ki mennyit tesz bele? A készletek végesek, mert a legtöbb férfi és nő nem csak egy, hanem minimum 4 szerepben tündököl, ezért nem egyszerű forrást találni a kapcsolat építésre, életben tartásra.

És akkor jönnek a konfliktusok.

  • Én mindent megteszek azért, hogy itthon rendbe menjenek a dolgok, hozom viszem a gyerekeket, főzök, mosok, takarítok, bezzeg te alig vagy itthon.
  • Én egész nap dolgozom, hogy mindenünk meglegyen.

Sorolhatnánk még a párbeszédeket, de a lényeg mindig ugyan az. Mindkét fél a saját szűrőjén keresztül látja a dolgokat. Lehet az, ami az egyik félnek minden, az a másik félnek semmi.

A kapcsolat elején, mindenkinek meg volt a saját élete, amiért felelt és amikor találkoztak, csak összeadódtak az energiák. Most viszont, más felelősségi körök vannak, más feladatok. De a nagy kérdés. Ki fogja életben tartani a kapcsolatot, ha egyik félnek sincs rá ideje.

És akkor itt jön a már ismert monológ: Mi mindent megteszünk azért, hogy működjön, de nem megy. És jön a szokásos kérdés: De mi az a minden? És itt is a megoldáshoz vezető első lépcső, hogy definiálni kellene, hogy kinek mit jelent a minden. Lehet elég, csak egy héten kétszer időben hazaérni, vagy egy hónapban eltölteni egy estét kettesben, de az is lehet, hogy szakember segítsége szükséges. Addig míg nem tudjuk mi a másik fél igénye, érdeke, addig azt nehéz kielégíteni.

Úgyhogy kérdezni kell, beszélgetni kell és nem találgatni. Ha meg van a közös célhoz vezető közös út, nincs más megoldás együtt kell rajta haladni. Lehet hogy néha az egyik jobban húzza az egyiket, mint a másik, de a lényeg: ne engedjék el egymást kezét.