+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Gyerekként a szüleink vannak ránk nagy hatással, ők vállalnak felelősséget értünk és ez így is van jól. Később igyekszünk magunk kézbe venni
az irányítást. Kamaszként lázadunk, szabadságot, függetlenséget, szabad akaratot akarunk. Ez mindenki életében máshogy jön el. Én sajnálom, hogy ezt kihagytam kamaszkoromban, mert felnőttként már kicsit neccesebb a kamaszkori lázadást megélni. De életkori szakaszokat és annak sajátosságait nem lehet kihagyni, legfeljebb elnapolni…. Dac korszakban dacolni kell, kamaszkorban lázadni kell. Mert ha nem, akkor ez csak kitolódik más életkorra.

Az, aki felnőttkorban dacol vagy lázad rendszeresen, mert korábban nem élte meg ezt a szakaszt, az gyakrabban keveredik olyan szituációba, ahol gyerekesen viselkedik, mintsem férfiként vagy nőként. Ilyenkor érezhetjük, hogy ki vagyunk szolgáltatva másoknak, összeesküdött ellenünk a világ. Nem mi irányítjuk az életünket, csupán a körülmények áldozatai vagyunk. Sokan vannak, akiket még mindig szüleik irányítanak a háttérből, ők mondják meg mit tanuljon, hol dolgozzon, hogyan nevelje a gyerekét. Én éreztem már azt is, hogy a gyerekem irányítja az életemet, mert annyira körülötte forgott minden, hogy az egész család alárendelődött. Nyilván ez nem tesz jót senkinek a családban, ha felborulnak a szereposztások.

Ha valaki átadja az irányítást másnak. Például mindig a párjára hagyatkozik, annak meg van az előnye is. Nem kell felelősséget vállalnia, lehet a másikra mutogatni, hogy de hát ezt ő mondta, ő akarta így….  Viszont ez nem egy felnőtt megküzdési módja! Amikor szüleink azt mondták, hogy nehéz a felnőttlét nem gondoltuk volna, hogy valóban az. Nem elég saját magunkért és döntéseinkért vállalni a felelősséget, ha szülők leszünk, akkor még eleinte a gyerekért is.

A legideálisabb az hogy amikor valaki szülővé válik, akkor már a helyén van önmagával, tudja, hogy működik, mit akar az élettől és ezt milyen értékrendek alapján, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok ember még éretlen, amikor szülővé válik.

Ha ezt felismerjük és teszünk érte az már fél siker!

Ha tudok neked ebben támogatást adni akkor keress bátran!

www.kecskesildi.hu