+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Miért van az, hogy amit gyerekkorunkban tökéletesen tudtunk működtetni, azt felnőttkorunkban újra tanulnunk kell?

Ha visszaemlékeztek gyerekkori önmagatokra, vagy megfigyelitek a környezetetekben élő gyerekeket, akkor látjátok, hogy náluk nincs olyan, hogy majd. Nekik a MOST létezik. Itt és most akarnak dolgokat. A jelenben vannak 100%-ig. Képesek hosszú perceken keresztül megfigyelni a katicabogarak pöttyeit, vagy a felhőkből előbukkanó alakzatokat. Órákon át játszanak a vízben, csupán azért, mert jó. Nyilván a gyermeknek ez a dolga, mert így fedez fel és tapasztal meg dolgokat. De ahogy növünk, egyre inkább csak okkal csinálunk tevékenységeket és nem azért mert jól esik. A gyerekek mellett a kutyák tudnak még tökéletesen belesimulni az itt és mostba. Élvezik a napsütést, élvezik a sétát, figyelik a környezetüket.

A testünk a jelenben van, de vajon a tudatunk merre kószál?

A felnőtt emberek közel fele nincs jelen adott szituációkban. Nem arra figyel, amit épp csinál, hanem valahol teljesen máshol jár. Ez azt eredményezi, hogy nem tudja kiélvezi a pillanatot.

Ha veled is gyakran előfordul, hogy:

  • úgy jutsz el az úti célodig, hogy szinte nem is emlékszel, milyen útvonalon közlekedtél
  • étkezés és az ízek élvezete nélkül, csak behabzsolod az ételt
  • miközben a gyereknek mesét olvasol, közben már a holnapi teendő listát írod össze gondolatban
  • beszélgetés közben, teljesen máshol jársz
  • nagyon sokat rágódsz a múlton
  • túlságosan aggodalmaskodsz a jövőt illetően

Nos akkor te az életed legnagyobb részét cselekvő üzemmódban töltöd. Legtöbbször azon kattogsz, hogy mit végeztél már el és mi kell még ahhoz, hogy elérd a célod. Erre szokták mondani, hogy nem a cél a fontos, hanem az odáig vezető út.

A mindfulness azaz a tudatos jelenlét segít, hogy élmény orientált lehess. Segít, hogy harmóniába kerülj önmagaddal, ami kiegyensúlyozottabb élethez vezet.

A mostani rohanó világban, ahol a multi tasking az elvárt. Egyszerre többfelé figyelni és minél jobban teljesíteni. Egyre nehezebb a létező üzemmódot elsajátítani.

Nyilván nem az a cél, hogy életünk minden percét így éljük, mert akkor csak pillangókat számláló férfiak és nők sétálgatnának az utcán és nem lenne, aki dolgozna. De egészségünk védelme érdekében, szükséges, hogy beiktassunk „üzemszünetet”, amikor csak úgy vagyunk.

Ha úgy érzed, hogy neked ez megy, akkor gyakorold minél többet a kiegyensúlyozottabb életvitel érdekében.

Ha viszont segítségre van szükséged, és szeretnél néhány technikát tanulni, akkor keress bátran.