+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

– Mindent én intézek, én pakolok be mindenkinek, én kötöm az utasbiztosítást, én keresek segítséget, hogy locsolja a virágot és vigyázzon a házra,
bezzeg te…. – mondja a feleség

– Én egész évben azért hajtok, hogy el tudjunk menni nyaralni! – mondja a férj

Karácsony után, talán a nyaralás tud a legnagyobb feszültséget okozni a családban. Hogy miért? Ilyenkor viszonylag hosszabb időre a nap 24 órájában együtt a család, ami persze fantasztikus dolog is tud lenni, főleg ha előre felkészülünk rá.

Ti szoktatok családi kupaktanácsot összehívni a vakáció előtt?

Ilyenkor érdemes a család apraját nagyját meginterjúvolni, ki hogy képzeli el a pihenést, ki hova szeretne menni, milyen programokon szeretne részt venni. Nyilván minél több tagú a család, annál több igény fog felmerülni. De itt kell okosan lavírozni és úgy megtervezni a pihenést, hogy az elfogadhatóvá váljon a család nagy részének. Fontos, hogy a gyerekeknek is legyen beleszólásuk, érezzék, hogy ők is a család részei.

A nyaralás az az időszak, amikor azt hisszük be tudunk pótolni mindent. Egy hét alatt a világ megváltható gondoljuk mi. Bepakolunk 5 könyvet, mindennap sportolni fogunk meg persze minden nap társasjátékozunk, de homokozunk is a gyerekkel és persze a párunkkal romantikázunk ja és persze tökéletes napbarnított bőrre vágyunk, és hát jó lenne azért felfedezni a környéket. Ez azért valljuk be irreális elképzelés. Főleg ha a férj aktív pihenésre vágyik, az asszony egész nap a tengerparton feküdne, a gyerekek meg a bazár soron korzóznak hisztizve, hogy mit akarnak még megvetetni.

De mindenre van megoldás, ha képesek vagyunk kompromisszumot kötni. Egyik nap az egyiknek kedvezünk és mondjuk csúszda parkba megyünk, másik nap városnézés, harmadik nap csak pihenés és így tovább. A gyerekekkel meg lehet beszélni, hogy mi a napi költségkeretük és azt maguk oszthatják be, ezzel is tanítva őket a hatékony pénzkezelésre. Vegyük figyelembe, hogy a nap 24 órája tud nagyon is sok lenni együtt, ezért biztosítsuk a másik számára az én időt, legyen szó olvasásáról, vagy futásról, vagy egy délutáni sziesztáról.

Kellemes pihenést kívánok minden olvasómnak!