+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Szeparációs szorongás, dac korszak, hiszti, motiválatlanság, feleselés, kamaszkor és még sorolhatnánk az olyan időszakokat, melyek igencsak próbára teszik a szülő-gyermek kapcsolatokat. Ezt már mindenkik átélte, vagy akkor amikor ő volt gyerek, vagy már mint gyakorló szülő. A kétségbeesés ilyenkor el tud uralkodni rajtunk, mégis mit kell most csinálni, hogyan kellene jól kezelni a kényes helyzeteket. Kiss Bernadett Gordon instruktor, személyiségfejlesztő, óvodapedagógussal beszélgettem egy méltán híres módszerről, mely már Sopronban is elérhető. – a cikk a sopronmedia.hu gondozásában jelent meg.

Kecskés Ildi: Mit érdemes tudni a Gordon módszerről?

Kiss Bernadett: A Gordon módszer a világon az első, tudományos tényeken alapuló szemlélet és kommunikációs eszköztár. Dr. Thomas Gordon klinikai pszichológus, sok ezer kliensen és csoportmunkán keresztül dolgozta ki az erőszakmentes kommunikáció módjait. Életművének pozitív hatásai miatt béke Nobel díjra jelölték.

A gyermeknevelés kimeríthetetlen konfliktusforrás, napi szinten jelen van. A szülő próbálja a gyermekét valamilyen módszerrel igazgatni. Próbálkozik, hogyan tud hatni a gyermekére, mikor legyen engedékeny, hol húzza meg a határokat, mennyire legyen szigorú. Mindezt úgy, hogy a társadalom a gyermekek kudarcaiért a szülőket vádolja. Egyre többen kerülnek tanácsadóhoz, keresik az utat, hogyan is lehetne a gyermeküket jobb eredménnyel nevelni.

A hétköznapi gyermeknevelési bizonytalanságban a szülő magára marad, vagy -ami még rosszabb- kioktatásban részesül. „A szülőket vádolják, de nem képzik.”(P.E.T., Gordon, 2020) Sok millió újdonsült apuka és anyuka viszi haza boldogan csecsemőjét, és veszi fel a világ legnehezebb munkáját egy életre. Ez a munka a teljes felelősség felvállalása a cseperedő gyermekért, testi és lelki egészségéért. Úgy nevelni, hogy tevékeny, együttműködő, hasznos egyénisége legyen a társadalomnak.

Hány szülőt tanítottak meg erre?

Régi, elavult módszerek a mai nevelésben is jelen vannak, mint a középkorban elhíresült „ki kell verni a gyerekből a rosszat” tanítás. Generációkon keresztül fenn maradt sablonos mondatok – „nem lesz tőle baja, én ennél többet kaptam; hagyd sírni, erősebb lesz a tüdeje”– igazolják, hogy van mit tanulnunk a gyermeknevelés területén. Gordon azt tapasztalta, hogy a serdülők nem a szüleik ellen lázadnak, hanem a fegyelmezési, kommunikációs módjaik ellen. Ezért érdemes a kapcsolati módjainkon változtatni!

KI: Kinek ajánlod a Gordon módszert?

KB: Képzéseinken, ami nevelőknek és szülőknek szól, vannak szép számmal olyanok is, akik nem szülők és nem pedagógusok. Kommunikációs módszere mindenkinek szól, aki jobbá akarja tenni emberi kapcsolatait.
Az élet minden területén használva, nagy magabiztosságot ad.

Vezetőknek (V.E.T.), szülőknek (P.E.T.), fiataloknak, felnőtt nőknek és férfiaknak ( Be Your Best!) szóló képzéseinkből ki-ki igénye szerint választhat.

KI: Mi az, amiben tud segíteni a módszer?

KB: A módszer többek között a szülő-gyermek kapcsolatban felmerülő problémahelyzetek kezelésére szolgál.
Vallom, hogy a módszerek elsajátításával sok problémás helyzetet tudunk sikeresen kezelni az élet minden területén. A minta átadása a gyermeknek segít, hogy win-win megoldásokban tudjon gondolkodni, önfegyelmet tudjon gyakorolni. Növekszik önállósága, bizalommal fordul a szülei felé. Felelősséget vállal döntéseiért. A szülők tudatosabbak lesznek a gyermeknevelési kérdésekben. Tapasztalni fogják, hogy kevesebb gondjuk van a gyermekeikkel. Jobban megértik őket, képesek ráhangolódni a gyermekeik problémáira. A képzésben figyelmi, kommunikációs készségeket, konfliktusmegoldási módokat tanulnak a szülők. Ezek elősegítik és nem rombolják a gyermek – szülő kapcsolatot.

KI: Hogyan lehet elsajátítani?

KB: A négy alkalmas képzések kiscsoportos formában érhetőek el, személyes jelenléttel. A tréningen az elmélet és gyakorlat összekapcsolásával rendkívül hatékonyan sajátítjuk el az előre vivő gondolkodást, pozitív szemléletet, együttműködő technikákat. Végig izgalmas, tevékeny, derűs a hangulat, már az első nap után alkalmazható tudással mennek haza résztvevőink.

KI: Mi várható a tréning elvégzése után?

KB: A győztes-vesztes hatalmi pozíciókért folyó játszmákat elkerülve, egy megegyezésre való törekvési módot tanulnak meg a résztvevők. A bizonytalanságot egy megtanult bizonyosság veszi át: a szülő más alapokra helyezi a gyermekkel való kapcsolatát. Megtanulja a passzív és értő figyelmet, az én-üzenet technikákat a másikat hibáztató Te üzenet ellen. A konfliktusmegoldási módokat. Ráismer a saját maga által alkalmazott nevelési módokra, azokat szerencsésebb technikákra tudja átváltani. A személyiségfejlesztés ezzel a módszerrel megtörténik. A tettei, döntései mögött meghúzódó érzelmeit felismeri és annak tudatában, hatásosan fogja a helyzeteket kezelni. Olyan képességeket fejlesztünk, amik az önirányítást, önbizalmat, konfliktuskezelést, kommunikációt, együttműködést építik.

Készítette: Kecskés Ildi