+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Anya mi lenne, ha nem ébresztenénk fel öcsit? És érzed, hogy ő maga is fél kimondani ezt, de az érzései mégis kimondatják vele. Nem mindig tudják megfogalmazni, hogy mire vágynak pontosan, csak belekiáltják a nagy világba, hogy dögölj meg, nem is szeretlek. Közben meg csak épp féltékenyek, vagy irigyek valamire, ami a másiknak éppen megvan. Legyen az a szülők figyelme, vagy a legújabb menő játék. A rivalizálás is közrejátszik, főleg azonos nemű gyerekeknél. Szülőként nem egyszerű kezelni ezeket a feszültségeket, mert a szívünk szakad meg, hol az egyikért, hol a másikért.

De felnőttként is van olyan, hogy gondolatban megfojtanánk a párunkat egy kanál vízbe. Persze, hogy nem gondoljuk komolyan, sem mi felnőttek, sem a gyerekek. De a feszültség okozhat érdekes helyzeteket. A gyerekek még hagyján, vagy jól elagyabugyálják egymást és ezáltal csökken a düh, vagy csapkodnak, kiabálnak, de tehetetlenségükben toporzékolhatnak, hisztizhetnek is. Az ő megküzdési módjaik még ugyan fejletlenebbek, de mégis hatásosabbak, mert nincsenek még a szocializáció által rájuk rakott megfelelni vágyásnak nyomai. Ők még ösztönösen cselekednek és aminek ki kell jönnie, ki is jön, nagyjából iskolás korig, aztán ők is szépen lassan beállnak a sorba.

A felnőtt már nehezebben vezeti le a stresszt, nehezebben mutatja ki a negatív érzéseit, mert akkor mit szólnak, vagy akkor nem fogják szeretni. Ezért inkább elfojtja és beül fortyog, ami csak még tovább növeli a negatív érzést. Ezekből alakulhatnak ki a különböző betegségek. Érdemes megfigyelni a gyerekek ösztönös viselkedését, mert sokat elárul, hogy éppen mi zajlik bennük.

De ne feledjük, nekünk felnőtteknek a feladatunk mintát adni és megtanítani a környezetünkben élő gyerekeket: jogod van az érzéseidhez. Jogodban áll dühösnek, mérgesnek lenned és ezt ki is mondhatod és meg is élheted, csak ne okozz ezzel másokban kárt.

A feszültség levezetés minden ember számára fontos. Mindenkinek más stratégiája van erre, van aki sportol, meditál, van aki művészetekbe éli ki, van aki verbálisan kell, hogy kibeszélje. Nagyon sok módja van. A lényeg, hogy nyugodtan fogalmazzuk meg, ha bánt minket valami, de csakis én közlésekben.

Pl: Én dühösnek érzem magam, mert….

Én csalódott vagyok, mert…..

Én most hihetetlenül mérges, vagyok ezért kérlek később beszéljünk, mert….

Nem szabad azt hinni, hogy valakinek csak pozitív gondolatai vannak. Azt sem szabad hinni, hogy rosszak vagyunk akkor, ha dühösek leszünk, vagy olyan érzések uralkodnak el rajtunk, ami még minket is meglep. Az egy nagyon szép fejlődési eredmény, ha valaki úgy tudja az érzelmeit kezelni, hogy az nem jó vagy rossz, hanem hiteles.

Ha tudok neked, ebben segíteni keress bátran!

A fotókon a mi családunk látható, ahogy épp legális körülmények között ütközünk, és adjuk ki a feszültséget magunkból.

Köszönjük a képeket Rombai Péternek