+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Ugyanazon kép három olvasata. Mindenki a saját szűrőjén keresztül tudja eldönteni, melyiket választja, hova teszi a hangsúlyt…

Mit is jelent az, hogy átkeretezés?

Vizuálisan elképzelve, egy adott tartalmú képnek, új keretet, új hangsúlyt adni. De nem egyszerű a címben szereplő kifejezést átültetni a gyakorlatba.

Lehet másként elnevezni dolgokat, de van, amikor az érzés, ami a kifejezés mögött van, nem írható át egykönnyen. Így az átkeretezés kapcsán a nézőpontokat lehet változtatni, ami tud az érzésben is változást előidézni.

Illetve, ha valami már hangsúlyt kap, akkor az nem baj, ha pozitív dolog.

Íme egy saját példa:

5 évig volt egy nagy terepjárónk, amin ráadásul CASCO biztosítás is volt. Soha nem történt vele semmi, pedig rengeteget közlekedtünk vele. A férjem úgy döntött lecseréli egy kisebbre. Erre már nem kötöttünk magasabb értékű biztosítást. Minap Budapest fele menet az autópályán baleset miatt feltorlódott a sor és vészfékezésre kényszerült a teljes kocsisor. Belementek hátulról. Összetört az autó.

Negatív felfogás: még egy hete sincs nála az autó, máris összetört. Bezzeg a nagy autóval soha nem történt semmi, azon persze volt Casco is. Ha nem akkor indul el, hanem egy órával később, akkor ez nem történik meg.

Pozitív felfogás: Hála, hogy nem történt személyi sérülés. Még jó, hogy ő nem csúszott bele az előtte lévőbe. Szerencse, hogy a károkozó együttműködő volt. Az autó ugyan összetört, de lehetett vele tovább közlekedni, így nem késett el a megígért üzleti találkozóról.

Sok féle képen lehet reagálni egy ilyen szituációban: ki lehet pattanni a kocsiból és szidni a létező összes felmenőjét mindenkinek. Lehet keresni az okokat, hogy de miért velem és miért pont most. Vagy azt is lehet, hogy higgadtan elhárítjuk az akadályt, mert a tényen már nem fog változtatni semmi, viszont az emberi méltóságunkat megőrizhetjük. Az okokon el lehet gondolkodni, hogy mit is akart üzenni ez az eset.

Úgyhogy a figyelem a hangsúlyon van. Minden szituációban érdemes elgondolkodni rajta, hogy a belőlünk kiváltott reakciónak, milyen a kimenetele, az segít a megoldásban vagy sem?

A döntés a mi kezünkben van, hogy egy adott gondolatot átkeretezünk, bekeretezünk, vagy a gondolat által korlátok közé szorítjuk magunkat….