+36203941412 lelkiiranytu@gmail.com

Nemtől függetlenül állíthatjuk, hogy a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás csak a Beatrice zenekar híres dalából ismerős. Jelenleg szerintem nincs olyan ember, aki ezt be tudná tartani. Ha csak nem a munkája a szórakozása, vagy épp tinédzserként még más dolga nincs, csak hogy tanuljon és szórakozzon. Amint bejön a komoly felnőtt élet és még ez megkoronázódik a családalapítással, eltűnik ez az idilli felosztása a nap 24 órájának.

Hogy mi marad?

Rosszabb esetben káosz. Jobb esetben egy gondosan vezetett Excel tábla, amibe be van írva, ki mikor, kivel, mit és hogyan csinál. Hol kell külső segítséget bevonni? Hol vannak a lehetetlennek tűnő, de mégis megoldható napszakok, amikor egyszerre háromfelé kellene szakadni, mert egyszerre végez a két gyerek, meg közben jön a villanyszerelő, aki 3 hónapja ígéri magát, de még be kell vásárolni mert üres a hűtő, na meg egyre jobb az idő, így a játszit is útba kellene ejteni.

Elnézést a férfi olvasóimtól, de azt kell, hogy mondjam, a nőknek jobban megy a multitasking ezen része, azaz hogy lehet egyszerre több dologra figyelni, úgy hogy ne maradjon gyerek az oviba, és minden IS el legyen intézve. A nők agya teljesen máshogy van huzalozva. Tudjuk azt, hogy aminek meg van az előnye, annak a hátránya is. Mint ahogy mi képesek vagyunk túlgondolni egy ártatlannak tűnő kérdést: „Van itthon tej?” Belevetítjük az összes keserűségünket és hogy persze csak azt veszi észre, hogy az az egy dolog maradt le, de közben én megváltottam ma a világot, de neki semmi se jó….típusú gondolatok képesek bekúszni, ahelyett hogy azt mondanánk. Nem, sajnos nincs itthon tej. A szerteágazó gondolatmenet, ugyanakkor segítségünkre lehet és kész logisztikai zsenivé tudja tenni a nőket. A nap ugyan 24 órából áll, de ezt fel lehet használni okosan is.

Én például szoktam sűríteni az időt. Hogy hogyan? Ha kipréselek a rendszerből egy órát magamnak, akkor azt úgy tudom felhasználni, hogy egyszerre három dolgot csinálok. Elmegyek futni, viszem a kutyát és közben meghallgatok valami jó kis előadást, amit letöltöttem a telefonomra. Így sport pipa, kutyasétáltatás pipa, művelődés pipa.

Számos ilyen trükkel lehet időt nyerni.

A női szerepek és feladatok egyre szerteágazóbbak, és egyre nehezebb határt szabni nekik. A munka már korábban is bekúszott az otthonunkba, de most a Home Office-nak köszönhetően nagyon résen kell lenni, hogy hol a határ.

Nőnek születünk, majd anya válik belőlünk. Ez a két szerep végig kíséri az életünket, kihívás őket háttérbe szorítani. Persze közben vagyunk munkavállalók, feleségek, barátok, testvérek stb.

De a nap 24 órából áll mindenkinek.

Hogyan lehet lavírozni, úgy hogy minden szerepünkre jusson idő?

Lehet-e kikapcsolni a telefont?

Lehet-e a gyereknek azt mondani este 9-kor hogy mára letelt az anyaidő?

Megengedhetjük-e magunknak, hogy nyugodt szívvel elmenjünk fodrászhoz, anélkül hogy percenként a telefonunkat néznék, hogy vajon mi történik a gyerekkel a mamánál?

Szerintem a válasz igen. Az hogy ezt hogyan lehet megtenni bűntudat és lelkiismeret-furdalás nélkül az egy másik téma. De ha érdekel bővebben, keress bátran.